Muumit tulevat taas – tällä kertaa tietokoneanimaation muodossa

Muumit on suomalaisille pyhä instituutti. Tove Janssonin kulttuuriperimä on paitsi tärkeä vientituotteemme, myös osa suomalaista kulttuurihistoriaa sekä kansallista identiteettiämme. Vain harva asia Suomessa yhdistää niin montaa eri sukupolvea kuin muumit, ja siksi ei olekaan ihme, että ne aiheuttavat paljon keskustelua, kun uusia muumituotteita tai -konsepteja suunnitellaan.

Alun perin värikkäästi kuvitetuista kirjoista tutut hahmot ovat nousseet valtaosan tietoisuuteen 90-luvun alussa tuotetun japanilais-suomalais-hollantilaisen Muumilaakson tarinoita -sarjan myötä. Sittemmin on julkaistu myös uudelleendubbauksia klassikkosarjasta, muutama muumielokuva ja pala-animaatiosarja, mutta helmikuussa 2019 rakastetut hahmot saapuvat jälleen, tällä kertaa suurempana kuin koskaan: 13-osaisen Muumilaakso-animaatiosarjan tuotantokuluissa ei ole pihistelty.

Monikansallinen projekti

Muumilaakso-sarjaa tuotetaan Iso-Britanniassa ja Suomessa. Sarjan varsinaisena tuotantoyhtiönä toimii brittiläinen Gutsy Animations, mutta kotimainen Anima Vitae -animaatiostudio on projektissa vahvasti mukana. Suomenkieliset dialogit äänitetään luonnollisesti Suomessa.

Sarjan konseptin ajatuksena on tuoda muumit 2000-luvulle ja sitä kautta vedota entistä paremmin nykynuorisoon ja lapsikatsojiin. Vaikka useat keski-ikäistyvät muumifanit pitävät juuri 90-luvun sarjan animaatiotyyliä ja ääninäyttelijöitä ainoina oikeina, fakta on, että 3D-tekniikka on ajanut jo aikaa sitten perinteisten piirrosanimaatioiden ohi. 3D-mallintamiseen onkin panostettu sarjassa paljon, sillä jo viime vuoden lopulla julkaistut teaserit ja konseptivideot olivat silmäähivelevän kauniita.

Suomen lisäksi sarjaa esitetään ruotsiksi ja englanniksi. Toistaiseksi sarjaa on tilattu yksi tuotantokausi. Jokaisen jakson kesto on 22 minuuttia.

Tuttuja ääniä luvassa

Vaikka Muumilaakso-sarjassa ei juurikaan teknisiä yhtäläisyyksiä ole Muumilaakson tarinoita -sarjaan verrattuna, kaikki tarinat perustuvat Tove Janssonin alkuperäisteksteihin – ja hahmot ovat luonnollisesti vanhat tutut. Uudessa sarjassa nähdään Muumipeikon lisäksi muun muassa Niiskuneiti, Nipsu, Pikku Myy, Nuuskamuikkunen sekä tietysti Muumimamma ja Muumipappa.

Ääninäyttelijät ovat nimekästä kaartia. Muumipeikolle äänensä lainaa käsikirjoittaja-näyttelijä Joonas Nordman, Nuuskamuikkusena kuullaan laulaja Olavi Uusivirtaa, Pikku Myynä toimii Putouksestakin tuttu Kiti Kokkonen ja Niiskuneitinä niin ikään Putous-sarjassa nähty Alina Tomnikov. Muumipappaa ja -mammaa esittävät Ville Haapasalo ja Satu Silvo.

Ruotsinkielisinä ääninäyttelijöinä toimivat muun muassa Christoffer Strandberg, Maria Sid ja Carl-Kristian Rundman. Englanninkielistä versiota tähdittävät Kingsman: Salainen palvelu -elokuvasta tuttu Taron Egerton ja parhaan naispääosan Oscar-ehdokkuuden roolistaan Gone Girl -elokuvasta saanut Rosamund Pike.  

Jaksot ja esitysaikataulu

Jos muumit ovat entuudestaan tuttuja, Muumilaakso-sarjasta löytyy paljon tunnistettavia jaksoteemoja. Ensimmäinen jakso, Pikku Myy tuli taloon, saa Suomen ensiesityksensä 25. helmikuuta ja se perustuu Janssonin Talonrakennus-nimiseen sarjakuvaan. Uusi jakso ilmestyy viikon välein maanantaisin, ja toistaiseksi julkisuuteen on paljastettu vain kolmen ensimmäisen jakson suomenkieliset nimet.

Järjestyksessään toinen jakso kantaa nimeä Kevätlaulu, jossa esitellään puhelias, hieman koiraa muistuttava pikkuotus, jonka Nuuskamuikkunen nimeää Ti-ti-uuksi. Kolmas jakso, Maailman viimeinen lohikäärme, on myös tuttu Muumilaakson tarinoita -sarjasta. Sarjaa esittää Suomessa YleTV2 ja Yle Areena. Ruotsinkielinen versio julkaistaan aina seuraavana päivänä suomenkielisen jakson julkaisusta. Tuotantokauden päätösjakso saa alkuperäisen esitysaikataulun mukaan ensiesityksensä 20. toukokuuta.

Vastaanotto ja kritiikki

Vaikka ensimmäistäkään jaksoa ei ole vielä julkaistu, sarja on nostattanut paljon keskustelua internetissä. Kun Yle julkaisi ensimmäiset sneak peak -videot sarjasta, joissa myös sarjan dialogia kuultiin, ääniroolivalinnat saivat sekä tukea että valtaisaa kritiikkiä. Se on täysin ymmärrettävää, sillä milteipä kaikilla suomalaisilla on omat käsityksensä muumin arkkityypistä; kuinka se kävelee, mitä se sanoo ja miltä se kuulostaa. Juuri Muumilaakson tarinoita on ollut vahvassa roolissa näiden mielikuvien luomisessa.

Puhtaasti tuotannollisesta näkökulmasta tarkasteltuna roolivalinnat ovat kuitenkin olleet julkisuudessa olleiden videoiden perusteella sangen osuvat, sillä roolituksissa yhdistyvät niin lasten, nuorten kuin varttuneempienkin muumifanien tuntemat näyttelijät. Monella heistä on jo entuudestaan laaja tausta erilaisista äänirooleista.

Mitä mieltä muumeista tai uudesta sarjasta sitten onkaan, selvää on, että Muumilaakso-sarja tulee olemaan yksi kevään kuumimmista puheenaiheista television saralla.

You may also like...