USA laillisti urheiluvedonlyönnin – mitä siitä seurasi?

Yhdysvaltalaiset ylpeilevät usein sillä, että heidän kotimaassaan jokainen on vapaa tekemään käytännössä mitä haluavat. “Freedom” tarkoittaa monille vapautta kantaa asetta julkisella paikalla tai esittää poliittisen mielipiteensä ääneen, mutta USA on joissain asioissa monia länsimaita paljon konservatiivisempi. Vaikka Yhdysvalloissa jo 16-vuotiaat saavat ajaa autolla, baariin ei ole asiaa alle 21-vuotiaana.

Huippu-urheilun mallimaana tunnettu Yhdysvallat taitaa kyllä markkinoinnin ja hypettämisen lajien ja otteluiden ympärillä, mutta vedonlyöntiä ei ole voinut käytännössä harrastaa Nevadan osavaltion ulkopuolella laillisesti – viime kesään saakka. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka pelaajat tiesivät, kuinka lunastat bonuksen, he eivät saaneet riskiä oikeudellisista seuraamuksista. Yhdysvaltain korkein oikeus nimittäin kumosi toukokuussa historiallisella päätöksellä vuonna 1992 voimaan astuneen lain, joka kielsi muutamia poikkeuksia lukuunottamatta urheiluvedonlyönnin koko maassa.

Las Vegas oli vedonlyönnin mekka, mutta onko enää jatkossa?

Professional and Amateur Sports Protection Act -niminen laki salli siis vuosina 1992–2018 urheiluvedonlyönnin ainoastaan Nevadan osavaltiossa. Juuri sen takia Las Vegasista tulikin monen suuren urheilutapahtuman järjestämispaikka. Varsinkin nyrkkeily ja vapaaottelu, joissa usein suurimmat rahat liikkuvatkin, ovat sangen seurattuja lajeja Vegasissa, unohtamatta kuitenkaan vastikään NHL-kartalle ilmestynyttä Vegas Golden Knights -jääkiekkojoukkuetta, joka heti debyyttikaudellaan selvisi aina Stanley Cup -finaaleihin saakka.

Lakimuutoksen myötä vedonlyönnin monopoliasema luisuu siis Nevadan käsistä, mutta korkeimman oikeuden päätös ei automaattisesti tarkoita sitä, että pelaaminen olisi mahdollista heti kaikissa osavaltioissa: toukokuinen lakimuutos vain antaa osavaltioille mahdollisuuden järjestää vedonlyöntiä omien rajojensa sisällä oman harkintansa mukaan. Liittovaltiollista estettä pelaamiselle ei kuitenkaan enää ole.

Voi olla vielä liian varhaista sanoa, kuinka Vegasin asema vedonlyönnin mekkana muuttuu, jos muuttuu laisinkaan, mutta isoissa urheilukeskittymissä (New York, Illinois, Florida ja niin edelleen) vedonlyönnin tuomat taloudelliset hyödyt otetaan takuulla avosylin vastaan, kunhan lainsäädännöllisistä seikoista päästään yksimielisyyteen.

Ei suurta muutosta ensimmäisten kuukausien aikana

Lakimuutos ei aiheuttanut valtaisaa vedonlyöntihysteriaa osavaltioissa: elokuuhun 2018 mennessä, eli kolme kuukautta oikeuden päätöksen jälkeen, vedonlyönti on Nevadan lisäksi laillistettu Delawaren, New Jerseyn, Pennsylvanian, Länsi-Virginian, Mississippin ja Rhode Islandin osavaltioissa. New Yorkissa vedonlyönti on osittain sallittua, mutta ei vielä koko osavaltion alueella. Lisäksi reilu tusina osavaltiota valmistelee vedonlyönnin sallivaa lainsäädäntöä. Näiden osavaltioiden joukossa on muun muassa Kalifornia, Ohio ja Kentucky.

Vedonlyönnin salliminen ei ole läpihuutojuttu. 26-vuotinen laittoman rahapelitoiminnan status leimaa urheiluvedonlyöntiä yhä, vaikka kyseessä ei ole läheskään niin paljon amerikkalaisten mielipiteitä jakavasta asiasta kuin vaikkapa marihuanan laillistaminen tai aseisiin liittyvä lainsäädäntö. Pienituloisimpien republikaanijohtoisten osavaltioiden kohdalla huolta herättää se, jos muutoinkin vähävaraisen ja heikosti koulutetun väestön houkutukseksi sallittaisiin vielä rahapelitkin. USA:n keskisissä osavaltioissa amerikkalainen jalkapallo, baseball ja NASCAR ovat erityisen suosittuja urheilulajeja – ja sitä ne ovat myös vedonlyöjien keskuudessa maailmanlaajuisestikin.

Miten käy nettiurheiluvedonlyönnille?

Internetaikakaudella on käytännössä mahdotonta kieltää mitään asiaa kansalaisilta kokonaan, sitä voi vain rajoittaa. Vaikka vedonlyönti fyysisissä toimipisteissä ei ole ollut mahdollista moneen vuoteen USA:ssa, lainsäädännöllisiä rajoituksia on käytännössä ollut mahdotonta valvoa netissä. Maltalaiset pelisivustot pystyvät Euroopan unionin sisäisen lainsäädännön nojalla tarjoamaan laillisesti ja helposti palveluitaan moniin Euroopan valtioihin, mutta yhdysvaltalaista pelilisenssiä eivät nettikasinot niin vain saakaan – tai eivät ole tähän saakka saaneet.

Vielä ei tiedetä varmaksi, mikä tulee olemaan laillistetun nettivedonlyönnin asema käytännössä USA:ssa lainmuutoksen myötä. Huomionarvoista on, että liittovaltion lainsäädäntö ei ole missään vaiheessa kieltänyt vedonlyöntiä netissä, ja pelilisenssin ulkomaalaisille sivustoille onkin myöntänytkin aina Nevada Gaming Commission.

Uusia ovia sponsorointiin

Kuluttajat ovat lakimuutoksesta pääosin tyytyväisiä, mutta urheiluseurojen toimistoissa taatusti iloitaan päätöksestä myös. Kansainvälisesti vedonlyöntibisnes on erittäin merkittävä urheiluseurojen ja -sarjojen rahoittaja ja nyt myös yhdysvaltalaiset urheilujätit pääsevät tuohon rahapottiin käsiksi. Joukkueiden paitoihin tuskin vielä vuoteen, pariin ilmestyy eri vedonlyöntiyhtiöiden logoja, sillä osavaltioiden vedonlyöntilainsäädännöissä on vielä paljon eroa, mutta stadioneille tullaan takuulla rakentamaan vedonlyöntikojuja, joissa voi käydä täyttämässä kupongin ennen suosikkijoukkueensa matsia.

Suomalaisen näkökulmasta kirjoittaessa vaarana on usein ajatella asiaa vain yhden lakikirjan kautta, mutta tosiasiassa urheiluseurojen ja vedonlyöntiyhtiöiden välisiin yhteistyösopimuksiin vaikuttaa aina paikalliset, eli osavaltio- ja jopa piiritason säädökset. Siksi Yhdysvalloissa eletäänkin parhaillaan rahapelaamisen murrosaikaa, kun yhteisiä pelisääntöjä sovitaan ja uusia vedonlyöntitoimijoita ilmaantuu USA:n maaperälle.

You may also like...