Jemenin sisällissota – katastrofi, johon kukaan ei kiinnitä huomiota

Lähi-idässä on nähty viime vuosikymmeniä lukuisia konflikteja, joista osa on käynnissä yhä tänäkin päivänä. Poliittisesti epävakainen alue on länsimaisen kulttuurin ja Sharia-lain vaikutuspiirin räikeimmässä taitekohdassa, eikä tilannetta helpota lainkaan suurvaltojen, kuten Venäjän ja Yhdysvaltojen puuttuminen aseellisiin yhteenottoihin. Jemenin sisällissota on yksi suurimmista humanitäärisistä kriiseistä tällä …

Kuinka voimme pysäyttää ilmastonmuutoksen?

Ilmastonmuutos on yksi niistä harvoista globaaleista uhista, joista tutkijat ja kansalaiset ovat harvinaisen yksimielisiä. Keskilämpötilojen ja merenpinnan noususta sekä jäätiköiden sulamisesta on olemassa jo niin kiistattomia todisteita, että vielä 10 vuotta sitten julkisuudessa esitettyjä väitteitä “ilmastonmuutoshuijauksesta” ei enää juurikaan esiinny, vaikka skeptikkoja yhä löytyy. Ei …

Kryptovaluuttamarkkinat – rahoitusalan villi länsi vai tulevaisuuden suunta?

Sijoittamistoimintaan on perinteisesti kuulunut se, että suuria voittoja ei ole mahdollista tehdä pienellä rahalla ilman suurta riskiä. Puhutaan maltillisista, muutaman prosentin tuotoista vuositasolla. Osakesijoittamista pidetäänkin pitkän tähtäimen prosessina, vaikka Wall Streetillä tuloskäyrien äärellä stressaavat pörssihait saavatkin sijoittamisen näyttämään todellista seksikkäämmältä. Kryptovaluutat, bitcoin etunenässä, ovat puolestaan …

Vesisärötyksellä maakaasua – ekonominen energiapoliittinen ratkaisu vai uhka maapallolle?

Kaivostoiminta on herättänyt Suomessa paljon julkista keskustelua viime aikoina Dragon Miningin julkilausumien perusteella. Maailmalla sen sijaan puhututtaa vesisärötykseksi (engl. fracking) ristitty kaivausmenetelmä, jossa käytetään fyysisten porien sijasta hydrauliikkaa, vettä ja kemikaaleja. Kyseinen menetelmä jakaa paljon mielipiteitä. Se on paikan päällä huomattavasti ympäristöystävällisempi kaivausmenetelmä kuin porien …

Venezuelan kriisin syyt ja seuraukset

Venezuelassa on parhaillaan käynnissä tämän hetken vakavin sosioekonominen kriisi. Jo vuonna 2010 ensimerkkejä itsestään antanut taloudellinen taantumustila on viimeisen kahden vuoden aikana äitynyt väkivaltaisuuksiksi ja laajamittaisiksi protesteiksi, ja sitä myöten aiheuttanut nälänhätää ja inflaatiota. Ruuan ja polttoaineen saatavuus on niukassa ja kun niitä on ajoittain …

USA laillisti urheiluvedonlyönnin – mitä siitä seurasi?

Yhdysvaltalaiset ylpeilevät usein sillä, että heidän kotimaassaan jokainen on vapaa tekemään käytännössä mitä haluavat. “Freedom” tarkoittaa monille vapautta kantaa asetta julkisella paikalla tai esittää poliittisen mielipiteensä ääneen, mutta USA on joissain asioissa monia länsimaita paljon konservatiivisempi. Vaikka Yhdysvalloissa jo 16-vuotiaat saavat ajaa autolla, baariin ei …

VR osana ihmisten arkea

Yksi tämän päivän viihdeteknologian mullistavimpia innovaatioita on VR-teknologia ja sen mukanaan tuomat mahdollisuudet. VR on lyhenne sanoista “virtual reality” eli “virtuaalitodellisuus” mutta puhekielessä sen synonyyminä käytetään usein lyhennettä AR (augmented reality = jatkettu todellisuus), vaikkakin tekniikoissa on selviä eroja. Virtuaalinen todellisuus itsessään ei ole mikään …

Meret puhtaaksi nykyteknologian avulla

Valtamerien saastuminen on iso ongelma. Jopa niin iso, että sitä monissa piireissä pidetään ilmastonmuutoksen jälkeen maailman toiseksi isoimpana yhteiskunnan kriisinä. Toisin kuin ilmastonmuutos, merten jäte- ja saasteongelmat eivät näy kummemmin ihmisten arkipäivässä tänään eikä todennäköisesti vielä viidenkään vuoden kuluttua, mutta mikäli nykymeno jatkuu muuttumattomana, jo …