Sijoittamistoimintaan on perinteisesti kuulunut se, että suuria voittoja ei ole mahdollista tehdä pienellä rahalla ilman suurta riskiä. Puhutaan maltillisista, muutaman prosentin tuotoista vuositasolla. Osakesijoittamista pidetäänkin pitkän tähtäimen prosessina, vaikka Wall Streetillä tuloskäyrien äärellä stressaavat pörssihait saavatkin sijoittamisen näyttämään todellista seksikkäämmältä.
Kryptovaluutat, bitcoin etunenässä, ovat puolestaan sitäkin enemmän huojuttaneet ihmisten juurtuneita käsityksiä finanssialasta. “Kryptot” ovat onnistuneet rikkomaan pyhän kaavan: nyt sijoittamista voi harrastaa pienellä rahalla, pienellä riskillä ja silti saada nopeasti suurenkin tuottoprosentin sijoitukselleen. Harva pääsee rikastumaan kryptovaluutalla, mutta ne ovat joka tapauksessa tuoneet valuuttasijoittamisen lähemmäksi tavallista kansalaista kuin koskaan aikaisemmin.
Puheet pyramidihuijauksesta hälvenevät hiljalleen
Kryptovaluutat ovat pitkään joutuneet todistelemaan lohkoketjutekniikkaan perehtymättömille arvostelijoille, että kyseessä ei ole pyramidi- tai verkostohuijaus. Pieni skeptisyys on silti perusteltua; surullisenkuuluisa, pyramidihuijaukseksi paljastettu OneCoin tahrasi kaikkien kryptovaluuttojen maineen pitkäksi aikaa, vaikka itse OneCoin ei ollut kryptovaluuttaa nähnytkään – tämän artikkelin kirjoittamishetkellä yhtään konkreettista todistetta siitä, että yhtäkään OneCoinia olisi koskaan louhittu, ei ole esitelty julkisuudessa.
Kun vakavasti puhutaan kryptovaluutoista, puhutaan jo etabloituneista, louhituista ja louhittavista valuutoista, kuten Bitcoin, Litecoin, Ethereum ja niin edelleen. Ne jättävät digitaalisia sormenjälkiä todisteena olemassaolostaan, ja niillä on satoja tuhansia käyttäjiä sekä tiheää maksuliikennettä.
Kryptovaluuttojen keskittämättömyys sen sijaan huolettaa “perinteisiä” rahoitusalan ammattilaisia, sillä kryptot ovat hyvinkin riippumattomia ja arvaamattomia sijoituskohteita. Taustalla on myös pelko siitä, että virtuaalivaluutat yleistyvät suuren väestön käyttöön, jolloin keskuspankkien kautta kulkisi entistä vähemmän rahaa.
Uraauurtavan teknologian vahvin taidonnäyte
Useimpien kryptovaluuttojen käyttämä lohkoketjutekniikka on monen tietoturva-ammattilaisen kiittelemä datansiirtomenetelmä, sillä koko sen toiminta perustuu luotettujen ja varmistettujen tapahtumien summaan. Jos lohkoketjun tietoihin pääsisi kyberrikollinen käsiksi ja koittaisi muuttaa bitcoin-siirron tietoja, koko ketju korruptoituisi, sillä lohkojen turvavarmenteet eivät enää täsmäisi aiempiin lohkoihin.
Sangen nerokkaasti rakennettu järjestelmä siis takaa, että ulkopuoliset eivät pääse maksuihin käsiksi ilman, että rikolliset pääsisivät suoraan maksun vastaanottajan tai lähettäjän bitcoin-lompakkoon käsiksi. Siirrot tapahtuvat lisäksi täysin anonyymisti, eikä kertaalleen lähetettyä maksua voi perua.
Lohkoketjutekniikka on tullut monille tutuksi juuri kryptovaluuttojen ansiosta, mutta yhtä lailla sitä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi arkaluontoisten asiakirjojen nimettömään siirtämiseen. Lohkoketjujen ansiosta esimerkiksi ihmisoikeusaktivistit ja toisinajattelijat voivat saada ja lähettää tietoa turvallisemmin pienemmällä kiinnijäämisen riskillä. Anonyymius ja jäljettämättömyys eivät taas sovi perinteisten pankkien toimintamalleihin, mikä on taas yksi syy, miksi finanssialan isot yhtiöt vastustavat kryptovaluuttoja, usein näkyvästikin.
Nähdäänkö enää vuoden 2017 kaltaista nousukiitoa?
Viimeistään vuonna 2017 kryptovaluutat olivat kaikkien huulilla, kun bitcoinin kurssi nousi nousemistaan, rikkoen viimein 20 000 dollarin rajan. Kryptomarkkinat kävivät kuumina; bitcoinia, dogecoinia, ethereumia ja IOTAa ostettiin suurilla summilla. Kuplan pelättiin puhkeavan, mutta nousukiidon katkaisikin yllättävä syy: Kiinan viranomaiset alkoivat sulkemaan maan bitcoin-louhimoita, mikä säikäytti sijoittajat. Kiinalaiset käyttäjät louhivat ylivoimaisesti suurimman osan maailman bitcoineista, joten kun louhintaan (eli valuutan “tuotantoon”) tuli merkittäviä katkoksia, kryptorahan sijoitusarvo aleni.
Tapauksen johdosta käytännössä kaikkien kryptojen kurssit laskivat, mutta tilanne on sittemmin vakautunut. Bitcoinin kurssi pyörii coinmarketcap.comin mukaan noin 3500–3800 dollarin paikkeilla. Tällä hetkellä näköpiirissä ei ole samankaltaista arvonnousua millään kryptovaluutalla, mutta kryptosijoittajat ovat alati valppaana: yksikin kryptovaluutat maksuvälineenä hyväksyvä monikansallinen yritys saattaa nostaa kurssit jälleen nousuun.
Nykytilanne kuvaakin kryptovaluutan luonnetta sijoituskohteena mitä parhaiten: kukaan ei voi tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu, mutta kaikki on mahdollista.